6 tips för din första spelning.

Utsikten att uppträda på din första show kan vara mycket skrämmande. Osäkerheten är mest skulden till detta. Innan du spelar eller spelar dina låtar för en publik kan du bara förutsäga hur publiken kommer att ta emot dem. Jag minns fortfarande tydligt hur fantastiskt och skrämmande det kändes att bli utvald till en show för första gången. Till och med min outtröttliga övning, att försöka täcka alla möjliga vinklar, behövde mer för att förbereda mig på vad som helst.

Jag minns tydligt att jag tog mig till King’s Cross i London för att uppträda på The Water Rats, en välkänd klubb. När jag kom fick jag tid för min soundcheck och instruerades att stanna eller återvända 10 minuter i förväg. Jag valde att vänta och se de andra bandens soundcheckar för att lära mig hur de genomfördes och vad som skulle förväntas av mig. Men kort därefter ångrade jag mitt beslut. Jag var bara en person som spelade gitarr och sjöng några av mina låtar. Utmärkta 4- och 5-delade band skapade massor av brus under ljudkontrollerna som kom före mina. De verkade ha mycket mer kunskap och självförtroende, vilket fick mig att sjunka en del och fick mig att oroa mig för hur jag någonsin skulle kunna konkurrera med de här killarna.

Jag tog därför en promenad utanför för att varva ner och koncentrera mig på vad jag behövde uppnå. Jag menar, jag var medveten om vad jag var tvungen att åstadkomma. Jag var tvungen att göra det här evenemanget med samma entusiasm och trygghet som jag hade tagit med mig till varje träningspass. Nu när mina tankar var klara och min soundcheck närmade sig, återvände jag till platsen för att stämma min gitarr, värma upp och samla mig. Jag fick order om att gå in på scenen och förbereda mig. Jag tog på mig vad jag trodde var ett självsäkert men osäkert leende och svarade “Inga problem” innan jag tog upp min gitarr och stämningspedal på scenen. Efter att ha kopplat in allt kontrollerade vi sång- och gitarrnivåerna innan vi spelade en kort sångsektion för att säkerställa att allt var korrekt inställt. Okej, inte alltför svårt.

Efter ljudkontrollen fick jag min ungefärliga tidslucka och instruerades att rapportera backstage senast 09:15, så att jag kunde sätta upp min utrustning inom de tillåtna 5 minuterna av övergångstiden för att hålla saker och ting igång smidigt. Jag var genomvåt av svett och darrade som ett löv, men jag lyckades dölja det (tror jag) och få allt i ordning på ett nafs.

Jag tog några steg vid sidan av scenen, tog mig fram till mikrofonen, gav en kort introduktion och gick sedan till jobbet och framförde min första låt inför en livepublik.

Det var utmanande att titta ut på den fullsatta lokalen. Eftersom du är i rampljuset kan du inte bara ignorera publiken. Men att få ögonkontakt med vem som helst kan leda till en snedsteg och äventyra den uppgift du först skickades för att slutföra. Som jag sa var det tufft, men så fort den första låten slutade och jag hörde publikens jubel och känslor förändrades showen abrupt från skräck och skräck till en av de mest otroliga känslor jag någonsin känt. För mig var det ett otroligt minnesvärt tillfälle. Jag ler nu, kommer bara ihåg det. Det var som att rensa en barriär som du tidigare hade trott var oöverstiglig, visa för dig själv att du var kapabel att göra något som du tidigare hade tyckt var omöjligt knepigt.

Efter föreställningen bestämde jag mig för att spela musik var det jag ville ägna mig åt resten av mitt liv. Jag var sugen på att uppträda på en annan show. Seriöst, jag kunde inte få nog. Även när jag lämnade evenemanget och återvände hem hade jag svårt att somna eller varva ner. Suset var verkligen otroligt. Jag var beroende. På grund av att jag har komponerat och spenderat så mycket tid i studion får jag inte uppträda live så ofta nu för tiden, men de shower jag spelade när jag var yngre är några av mina favoritminnen från hela mitt liv. Som författare och musiker uppmanar jag dig uppriktigt att möta detta personligen. Det kommer att revolutionera spelet; Jag garanterar det.

Så här är några expertråd för att förbereda dig för och uppträda på din första show:

1) Upprätthåll en skriven setlista och tuningjusteringar (om du har tuningändringar, det vill säga).

För att snabbt titta på setlistan och veta vad som kommer härnäst utan att publiken visste det, brukade jag fästa några långa remsor av maskeringstejp på ovansidan av min gitarr.

2) Behåll ett dolt ark med ackord, lyriska signaler, etc.

Jag brukade vara orolig för att min ångest skulle ta överhanden under ett framträdande, och jag skulle tappa fattningen, glömma texterna, ackorden etc. (Jag oroade mig mycket när jag var yngre). Som ett resultat skulle jag fästa ett papper på baksidan av min gitarr som innehöll texter och ackord. Inte hela låtar, utan bara passager som jag visste att jag kunde kämpa med. Något för att trigga mitt minne och få mig tillbaka på rätt spår (återigen, tidningen är borta från allmänhetens ögon och du ser fortfarande professionell ut).

Om du är en sångare kan du lägga lite papper på scengolvet, trycka ner det och gömma det bakom monitorer eller högtalare från publiken. Du kan också sätta ett glas vatten eller öl bredvid pappret, vilket ger intrycket att du bara får en snabb drink om du behöver böja dig för en minnesjogg.

3) Ta en ren handduk.

Kroppsvärmen från publiken och dina bandkamrater på ett litet utrymme kan vara intensiv under dessa scenljus. Mer så, du vet, om du sätter upp en ganska animerad skärm. Sträva hårt eller lämna. Men ta med en handduk att städa av medan föreställningen pågår. Även om det kan vara lite obscent eller oprofessionellt så lovar jag att du kommer att må bättre och publiken kommer att respektera dig mer för ditt engagemang och framsynthet. Både vad gäller entusiasm och beredskap så lyckas man.

4) Ha alltid med dig extra leads, gitarrplockar, strängar etc.

Jag försäkrar er att musiker inte är vänner med Murphys lag. Om din sträng kunde knäppa medan du uppträder på scenen och du inte har en backup, kommer den att göra det. Tro bara på mig. Ta med säkerhetskopior. Du bör inkludera extra strängar, plockar, ledningar, batterier för tuners och pedaler, etc. Det skulle hjälpa om du också hade en extra tuner ifall den du tog med börjar gå sönder.

5) Ta med ett reservinstrument.

Jag gjorde det till och med till en vana att ta med en reservgitarr så att jag, i det osannolika fallet att jag bröt en sträng mitt i en låt, snabbt kunde ta tag i den och fortsätta spela samtidigt som jag undvek förseningar och skam.

6) Träna dig själv att fokusera på omgivningens föremål snarare än andra människor.

Om du är något som jag var (lite nervös, blyg och omöjligt kunde få ögonkontakt av rädsla för att du skulle bli förtrollad och förlora låten), så är mitt tips till dig att titta på föremål på baksidan eller rummets sidoväggar. Med tiden kommer du att lära dig att engagera dig med din publik på ditt eget “signatur” sätt – en visuell – ett ljus vid ingången till puben. Gå från en sak till en annan. På det här sättet ser du dig omkring och samtalar utan att bli distraherad av att få ögonkontakt och titta på människors reaktioner. Men som artist kommer du att upptäcka att ju mer du spelar, desto mer vill du interagera med din publik. Det visar sig vara väldigt roligt.