Bandet Janders skapades i den lilla byn Karlsbäck 1965. Denna by ligger i Bjursholm, som är Sveriges minsta kommun och är belägen ca 6 mil från Umeå.

Man kan säga att bandet har gjort en resa som faktiskt har kantats av framgångar. De blev snabbt mycket populära i Norrland och har genom åren släppt flera skivor. Idag spelar de inte enbart i norra delen av vårt land, utan de har spelningar i hela Sverige, men gör även spelningar i Norge, Finland och Danmark. Ibland har de även spelningar på Viking Line och Birka Paradise. Den stora drömmen som bandet har är dock att en gång få ha en spelning på en kryssning i Västindien.

Att ha och driva ett dansband som Janders, kräver dock en del bisysslor utöver spelningarna. Man måste ha en god planering, låtar måste repas in så att de sitter ordentligt, samt att all utrustning måste ses över med jämna mellanrum så att allt fungerar. Det är inte bara att åka på turneringar och spela. Det ligger en hel del arbete bakom också. Däremot så tror vi att de båda håller med om att det är ett väldigt kul arbete.

Janders ser spelningarna som det roligaste som finns. Att underhålla en danspublik och se glädjen i deras ögon är värt oerhört mycket för dem. Då de har möjligheten att uppträda på en scen som är nära dansgolvet, skapas en närhet med publiken som de inte vill undvara. Ett bra exempel på detta är att på bland annat ett ställe fanns möjligheten att spela på en större scen under tak, men de valde den mindre utan tak för att komma närmare publiken. Trots att spelningen fick avbrytas något tidigare än beräknat, på grund av regnets intåg, blev spelningen mycket lyckad. Det är en aspekt som måste tas med i beräkningen vid utespelningar, för det är ju trots allt inte en bra kombination med regn och elektronik.

Janders har även fått upplevelsen att få medverka i radioprogram. Bandet är ett gäng med glada killar och mycket duktiga musiker. Har du inte hört dem innan rekommenderas du varmt att lyssna på dem och besöka någon av deras spelningar.

Anordnar du event, konferenser eller liknande? Då kan du även boka in Janders för en spelning. Kontakta dem för att se om de datum du önskar är lediga. Varför inte boka in dem på en dansbandskväll på din restaurant eller som band inför bröllopsfesten?

Skivor som har släppts av Janders

Janders absolut första skiva släpptes år 1975 och de har sedan dess släppt ett flertal album fram tills idag. Om du är en person som lyssnat mycket på dansband i dina dagar så har du garanterat hört någon av deras låtar spelas någon gång. Är du intresserad av att höra deras skivor så kan du få ett smakprov på några av låtarna genom att klicka på dem hos de återförsäljare som du finner online.

Några av de skivor som de har producerat de senaste åren är bland annat:

– Lucky you. Ett album som fortfarande går att beställa för den som vill köpa hela skivan. Är du inte intresserad av hela skivan så går det också att köpa endast enstaka låtar som tillhör albumet.

– Lova mig själv. En skiva som släpptes år 2010 och blev en riktig dundersuccé.  Skivan som sålde slut riktigt snabbt finns tyvärr inte att köpa längre idag men det går att få tag i flera av de låtar som skivan innehöll.

– Ge dig allt jag har. Skivan släpptes år 2008 och är den första skivan med det så kallade ”nya” Janders men Peder på trummor och Mattias på sång.

Även om de flesta skivor inte går att få tag i längre så går det oftast att få tag i de flesta låtar. Då deras första skiva släpptes så tidigt som edan 1975 så finns det även en stor chans att någon bekant som lyssnat på mycket dansband kan ha en av deras tidigare album liggandes hemma. En sak är i alla fall säker, Janders har vunnit många dansbandsälskares hjärtan och kommer fortsätta att fylla vår vardag med härlig musik. Kolla in deras spelschema för en chans till att även kanske få se dem uppträda live.