Trots att Janders är våra stora favoriter så går det inte att undgå att det även finns en hel del andra väldigt bra dansband i Sverige. Här tänkte vi ta upp några av våra allra största favoriter.

Just dansband var förr ett väldigt stort fenomen i Sverige som de flesta älskade att svänga loss till. Är dusvenska dansbandet lasse stefanz tillräckligt gammal så kanske du själv har besökt en folkpark i dina yngre dagar för att dansa loss till de svängiga tonerna från dansbandet som intog scenen under kvällen. Om inte så har du säkerligen hört berättelser från mamma, pappa eller mor och farföräldrar om hur det gick till när man roade sig förr, innan alla diskotek och klubbar öppnades upp.

Ett av de allra mest populära dansbanden i Sverige genom tiderna och som fortfarande spelar idag är Lasse Stefanz. Bandet bildades år 1967 och hette till en början Lasse Stefans. Under tidigt 70 tal så bytte dock bandet namn genom att byta ut bokstaven S till Z i Stefans. Anledningen till detta var att under en spelning som de hade i Kristianstadstrakten under tidigt 70 tal så hade alla bokstäver inte räckt till på skyltarna för de band som skulle spela. Det var ett flertal bandnamn som skulle upp på skyltarna som visade kvällens spelschema och då räckte alla S tyvärr inte till. Istället så satte folkparkschefen upp Lasse Stefans namn med ett Z på slutet. Sångaren Olle Jönsson berättar att han och bandmedlemmarna tyckte att det såg fräckt ut och valde därför att ändra om namnet till Lasse Stefanz helt och hållet efter det.

Några andra dansband som är värda att nämna är:

Pelles. Bandet som kommer ifrån Mariestad hade ingen bandmedlem som hette Pelle, däremot så känner man nog igen ansikten på sångaren vid namne Christer Sjögren.
Thorleifs. Det man kommer ihåg mest från detta spejsade band är deras utstående outfits som de prydde sig själva med under tiden som de stod på scen. Här bjöds det på platåskor, utsvängda byxor och härliga polisonger.
Rune Lennarts. Namnet kommer ifrån att två av bandmedlemmarna heter Rune och Lennart. Men det är inte bara dessa två herrar som ingår i bandet. Här finner man även Titti, Eric, Jörgen och Benny.
Gert Jonnys. Ett väldigt annorlunda namn på ett band och där även bandnamnet är namnet på en av bandmedlemmarna. Förutom Gert Jonny så spelar även Tommy, Ronny och Freddy i bandet.

Detta är bara några av alla de stora dansband som har blivit väldigt populära i Sverige genom tiderna. När man kikar på de dansband man finner i listan så ser man en tydlig trend när det kommer till att namnge sina band. Ett tips till dig som kanske är sugen på att en dag starta ditt eget.

Så hur ser det ut med dansband i dagsläget i Sverige? Även om genren redan har haft sina bästa dagar så är dansbandsmusiken långt ifrån död. Varje år anordnas det festivaler, konserter och danskvällar runt om i landet där alla som vill kan testa på att festa som man gjorde på äldre dagar. Flera tillställningar som var populära förr har återigen väckts till liv och återinförts under utvalda kvällar under sommarhalvåren. De som vill lyssna på dansband har massvis med alternativ att välja mellan året runt men den årstid då det är lättast att lyckas se de gamla klassikerna spela live är under sommaren. Varför inte besöka tillställningar där det bjuds på raggarbilar och dansbandsmusik för att verkligen få till den där känslan som det var när man festade förr. Ett annat populärt ställe att besöka är Visingsö som ibland bjuder på livekonserter i form av dansband. Vill man verkligen uppleva den där tvättäkta gamla dansbandskänslan så bör man åka bort från storstäderna i landet och besöka mysiga städer på landsbygden. Där ser man oftast de lite mindre och mysigare tillställningarna som verkligen kan återuppliva tiderna från förr. Ett perfekt tillfälle att ta med vänner och äldre släktingar till för att få dem att åter en gång uppleva de härliga och vilda dansbandskvällarna från förr.