7 sätt att öka din närvaro på scen

Upplevelsen av att uppträda live på scen kan vara väldigt annorlunda än att spela in i en studio. Det finns inte många möjligheter till en andra chans; därför upplever många människor naturligt scenskräck. Men utöver detta är det viktigt att ha en stark scennärvaro.

Förutom att göra dina lyssnare glada, är en stark scennärvaro en fantastisk väg att uppmärksamma din musik. Det ger din arbetskropp en själ som är levande och mår bra, vilket gör att den kan stå högt. Den mest utmärkta delen är att det hjälper människor att komma ihåg din musik på ett sätt som kanske inte hade varit möjligt annars.

Men för många musiker kan det ta tid och ansträngning att bemästra rätt scenpersona. Att vara närvarande på scenen är en sak, men att vara närvarande i egentlig mening är en helt annan.

Vi kommer att ge dig 7 förslag för att förbättra din scennärvaro som en spelande musiker för att hjälpa dig att navigera i denna process. Detta kommer att motivera dig att uppträda passionerat inför publik.

1 – Fokusera inte på musiken ensam

Det är enkelt för musiker att fastna i de tekniska aspekterna av saker och ting. Du kan dela din uppmärksamhet mellan att finslipa din skicklighet och att få den perfekta ljudmixen. Även om allt är bra, kan det sätta publikens upplevelse av föreställningen ur fokus.

Sanningen är att liveframträdanden sällan utvärderas enbart utifrån dess musikaliska substans. Någon kunde streama dina låtar hemma om de valde att lyssna på dem. Men av samma anledning som folk går på bio, flockas de till konserter och föreställningar. Allt beror på den unika upplevelsen.

Att ta ett steg tillbaka och överväga helheten hjälper ofta. Du vill ge din publik en unik upplevelse.

De flesta musiker åstadkommer redan detta med sin musik genom att improvisera eller spela den i ett annat tempo. Men du kan gå ett steg längre än så.

Tänk på att ändra flera aspekter av din prestation. Det kan handla om att ändra belysningen, sätta föremål på scen, skaffa temakläder och andra saker. Att ha något att erbjuda din publiks ögon och öron gör dig mer närvarande än något annat.

Uppdragen från band som Pink Floyd och Metallica sammanfattar denna idé effektivt. De har en fantastisk scennärvaro som resultat. Och på grund av detta bör du överväga att använda samma strategi.

2 – Demonstrera dina prestationer

Det är alltid svårt att förutsäga hur ett liveframträdande kommer att bli. Även om du kanske inte kan se in i framtiden, kan du ändå anstränga dig för att förvänta dig det.

Att hålla några mockups av ditt framträdande kan hjälpa dig att undvika den där okända känslan av publikens svar. För att börja utveckla en solid känsla av riktning för din scennärvaro, är det idealiskt för att öva på att göra detta så ofta du kan.

Att demonstrera din prestation inför olika publik är avgörande i den här situationen. Dina familjemedlemmar och vänner kommer att kunna ge dig motiverande stöd. Dina musikaliska vänner kommer att kunna ge dig ett användbart sammanhang för dina möten. Dina mer erfarna kamrater kommer att erbjuda dig uppriktig kritik och praktisk vägledning. På ett eller annat sätt kommer de alla att hjälpa dig.

Det ger en inblick i hur din prestation kommer att se ut och kännas och låter dig bli blöt om fötterna.

Du kan spela in ditt framträdande på video och se det igen om allt annat misslyckas. Du kommer inte att tro hur mycket den perspektivförändringen har att erbjuda. Alla de där små tendenserna och rutinerna kan plötsligt komma fram.

Det är värdefull kunskap som hjälper dig att förbättra din prestation och närvaro. Du kan korrigera något av dessa beteenden, inklusive ryckningar, dålig ögonkontakt, hängande hållning och mer. Att ha flera möjligheter att utbilda sig är ovanligt, så dra nytta av dem.

3 – Använd en persona för att dölja din ångest

Att vara orolig när man står på scen med många människor som lyssnar på och övervakar alla dina rörelser är en relativt vanlig känsla. Tyvärr är en av de enda effektiva långsiktiga lösningarna att vänja sig vid det med tiden. Om det behövs kan den dock döljas för prestanda.

När du uppträder på scen kan du lägga ditt vardagliga jag åt sidan till förmån för en flashigare karaktär. Dessutom kommer du att kunna bryta dig ur ditt skal och vara impulsiv i dina interaktioner.

Det är ett trick som hjälper artister som annars skulle vara blyga eller introverta. Det har använts av musiker som Ozzy Osbourne, Rihanna och Adele för att försöka distansera sig från sina spända personligheter. Det har praktiskt taget använts av legender som Freddie Mercury och David Bowie för att öka sin fanskara.

Det betyder inte att de flesta artister inte har unika strategier för att hantera intervjuer, deras familjer och deras följare. Men att gå med i ett alter egos värld är en helt annan.

Du kan justera den här strategin efter hur mycket eller lite du vill ha, vilket är fantastiskt. Om du inte vill, behöver du inte omfamna personkulten fullt ut. Du borde vara OK så länge du är lite livligare och mer entusiastisk på scenen. Din ångest kommer att minska avsevärt, och dina supportrar kommer att älska det ännu mer.

4 – Tilltala publiken

Det är viktigt att komma ihåg att din interaktion med publiken alltid ska vara balanserad när du uppträder live. Du spelar för dem, inte mot dem, trots allt. Det är viktigt att komma ihåg skillnaden mellan de två.

Att prata förbättrar inte bara publikinteraktionen utan fyller också tiden mellan seten. Du skapar obekväma tystnader som har potential att förstöra showens energi varje gång du avslutar en låt eller stämmer ditt instrument.

Det kan vara en bra strategi att tilltala publiken igen vid dessa tillfällen. Ett bra skämt eller improvisation för publiken kan båda ge effektiva resultat.

Mikael Kerfeldt från Opeth är bland de bästa illustrationerna av detta. Han har gjort allt från att göra narr av sina bandkamrater till att imitera Christina Aguileras sångstil till att sluka en Big Mac som ett fan hade fört honom på scenen. Detta hjälper honom att skapa en livlig, festlig atmosfär för sina liveframträdanden. Dessutom fungerar det som ett starkt försäljningsargument för hans framträdanden.

Om det inte är din grej kan du följa Tommy Emmanuels exempel och berätta för publiken otroligt intima och motiverande historier. En rutin som hjälper Tommy att bygga starka känslomässiga band med sina följare.

Naturligtvis behöver du inte följa dessa principer. Även om du provar på egen hand, använd chansen att reta ett kommande album, diskutera ditt konsertschema, marknadsföra dina varor eller försöka få någon att skratta. Det skulle hjälpa om du inte underskattade vilken påverkan publikinteraktion kan ha på din scennärvaro.

5 – Öva på föreställningen (allt)

Det är sant som de säger – övning ger färdighet. Men den subtila konsten att prestera är det område där detta gäller mest. Hur bekväm du än är med dig själv skadar det aldrig att träna lite mer.

Försök att använda dina övningssessioner för att genomföra kompletta repetitioner istället för att bara använda dem för att vässa dina musikaliska förmågor. Detta hjälper på två sätt: det låter dig öva i en verklig miljö och det hjälper dig att bli mer bekväm med din evenemangslista.

Du kan till exempel bli frestad att börja finslipa dina sångspel direkt. Det kan dock vara klokare att ta ett steg tillbaka och öva på din scenentré, fanhälsning, få ögonkontakt med dem och inträde i föreställningen.

Försök att avsluta repetitionen när du har hittat din fot när du väl har börjat. Det kan få dig att känna dig livlös, men det är ett av de mest omfattande sätten att förbättra din scennärvaro.

En väl inövad föreställning betyder att du kommer att ha mycket självförtroende när du går in i det. Dessutom är publiken mottaglig för det. Dessutom ger det dig lite utrymme att manövrera om du missar en kö eller gör ett misstag.

När allt kommer omkring, om du behöver komma ihåg var du ska byta, vill du undvika att bli fångad som en hjort i strålkastare. Det kommer att finnas färre möjligheter till fel ju färre hinder du har i din väg.

6 – Ingen rädsla för bombningar är nummer

Rädsla för att misslyckas är en kraftfull demotivator. Det minsta felet är allt som krävs för att få ditt självförtroende att falla sönder. Det kan bara orsaka problem med att upprätthålla en solid scennärvaro.

Ingen föds felfri. Varje artist kommer så småningom att inse denna grundläggande princip. Till och med en känd standup-serie skulle erkänna att de i början av sitt yrke misslyckades oftare än de kan minnas.

Detta är viktigt att ha i åtanke eftersom många nybörjare tycker att det är utmanande. Du kan bli avskräckt från att säga ifrån helt och hållet om du är orolig för att bomba på scenen. Det skulle dock hjälpa om du inte lät det trycka ned dig. Använd den för att vara bomben; var inte rädd för att bomba.

Att ge dig själv lite utrymme att misslyckas är en effektiv strategi för att förverkliga detta. Upprätthåll en rimlig lägsta tröskel för misslyckanden som du kan använda som ett riktmärke att jämföra dina prestationer mot. Samma regel för att bemästra ditt musikinstrument gäller även för att utveckla din scennärvaro.

Nästa gång du verkar besvärlig, acceptera misstaget och gå vidare istället för att obsessivt uppehålla dig vid följderna. En av de hälsosammaste metoderna att ta är det. Både du och publiken ska njuta av ditt framträdande. Dessutom kommer det att göra det svåra jobbet att etablera en närvaro som är mycket mer tillgänglig.

7 – Bygg prestandas energikurva.

Hur folk reagerar på dig beror mycket på mängden energi. Det ligger inom din makt som artist att påverka publiken på ett specifikt sätt.

Ett utmärkt liveframträdande har mer än bara en början och ett slut. Den följer ett helt flöde. På grund av detta sticker topparna och dalarna i en noggrant kurerad setlista ut. Ditt ansvar kommer att vara att ordna dem så att din publik engagerar sig till fullo.

Det är ingen slump att några av artisterna med den mest vitala scennärvaron också är de som har en förmåga att ge energi till en publik.

Energin på scenen överförs trots allt till publiken och vice versa. Dina beundrare kommer att återlämna allt du ger dem tio gånger.

Innan du går vidare bör du studera din publik, din repertoar och de känslor du vill framkalla.

Att titta på andra artister kommer att ge dig en uppfattning om hur allt detta fungerar. De flesta band börjar med en fartfylld låt för att få alla att röra på sig. De kan byta till en mjukare, långsammare låt i mitten för att hålla saker intressanta. Sedan, för att få alla tända eller dra in dem i deras känslor, kommer de att hamna på en optimistisk låt.

Kom ihåg att du har full kontroll över hur din energikurva är konfigurerad. Alla ska känna sig entusiastiska så länge de uppnår sitt mål.

Slutgiltiga tankar

Att bli sedd, hörd, känt och uppskattad betyder mer för en artist än något annat. Det förbättrar prestandan och kommunicerar den till publiken mer effektivt. När allt kommer omkring är det bara vettigt att du ska vara närvarande när du försöker erbjuda din musik.

Auraskapande på scenen är en form av konst i och för sig. Och att fullända den konsten tar tid. Men om du följer råden ovan kan du bli frisk nog att åka dit.