Spelningar på båtar

När man pratar med medlemmar i olika dansband så som Janders så är det en sak som många har gemensamt, de gillar att spela på båtar och kryssningar. Kanske har det att göra med att folk släpper lös mer när de inte är på hemmaplan. När man är mitt ute på havet någonstans och och vet att alla är där av samma anledning. Att få njuta av god mat och dryck för att sedan avsluta kvällen/natten med dans till svängiga rytmer.

Det som gör spelningar på båtar och kryssningar extra roligt är att det alltid är en grupp människor som man känner igen från tidigare. Människor som i princip andas och lever dansband och som verkligen uppskattar musiken som spelas. Det är alltid roligt att få se dessa personer dyka upp på var och varannan spelning. Man blir nästan som en liten dansbands familj tillsammans när man känner igen flera av de som står och dansar nedanför scenen.

Sedan är det precis lika roligt att se alla nya glada ansikten.

kryssning

Att åka på dansbandskryssning

 

Har du inte varit på en kryssning som går i dansbandets tecken tidigare så finns det massor att välja mellan. Har du tur så spelar Janders på någon båt snart. Men om de inte finns med på något spelschema så finns det massor av andra fartyg att svänga loss på. Varje vecka anordnar flera kryssningsfartyg dansbands båtar med något roligt partytema som avgår från Stockholm. Priserna är inte särskilt dyra, men vill man lyxa till det så finns det alltid specialpaket eller saker att lägga till i sin bokning.

 

När man ger sig iväg på en dansbandskryssning så är det viktigt att tänka på att vara där i god tid innan avgång. Många vill gärna vara där någon timma innan bara för att möta upp bekanta ansikten i baren som finns i vänthallen innan avgång. En annan anledning är att det ibland kan vara köer för att hämta ut hyttkorten.

Precis som på en flygplats så får man inte ha med sig olagliga föremål som kan skada andra. Däremot så gäller inte samma regler när det kommer till vätskor. Du får ha med dig din stora parfymflaska, shampoo och andra artiklar som du vill använda ombord. Däremot så säger reglerna att ingen alkohol får tas med ombord. Det får du köpa ombord helt enkelt.

Väl ombord så gäller det att först och främst hitta hytten. Vilket nummer din hytt har brukar stå på ditt hyttkort som du hämtar ut vid terminalen innan ombordstigning. När hytten är funnen är det bara att lasta av sina saker och gå ut och upptäcka allt som finns ombord. Glöm inte att alltid ha hytt kortet i säkert förvar under hela din vistelse.

 

Men viktigaste av allt, ha roligt, dansa loss och gör det bästa av din kryssning. Alla är där för att ha roligt och dansa. Känns det som att du inte har några professionella danskunskaper? Det har de flesta andra på båten inte heller. Att kunna dansa betyder inte att du måste ha en perfekt rytm eller danssteg, det betyder helt enkelt att du rör dig till musiken och har kul. Hur du rör dig till musiken spelar faktiskt ingen roll.

 

Hyra in ett dansband på båtfest

Man måste självklart inte bege sig ut på ett kryssningsfartyg för att få se dansband spela live. Det finns gott om föreställningar på olika barer runt om i landet. Men vill man ha en mer exklusiv spelning så går det även att hyra in band till privata event. Något som är väldigt populärt är att hyra in dansband till privata båtfester. Man abonnerar då en båt och beroende på vad det är för båt och för paket man bokar så kan man även välja till att ha måltider och en bar ombord. Om båt paketet inte innehåller något av dessa så går det alltid att fixa catering på annat håll samt ha en egen bar med försäljning av snacks och dryck.
båtbar
Att fixa en båtfest med något roligt tema kan krydda på festligheterna lite extra. Varför inte låta alla klä upp sig som man gjorde förr i tiden och gick på fest i olika parker. Eller ha ett James Bond  tema på festen där alla får komma uppklädda i finklänningar och kostym. Oavsett om man väljer att ha ett tema eller inte så kommer ett riktigt bra dansband verkligen att sätta sprätt på festens gäster. Det är inte lätt att stå still när man hör de glada tonerna komma sjungandes från scenen. Även om inte alla är dansband fantaster så är det en genre som oftast uppskattas av de flesta på fest då musiken alltid håller en god stämning.

 

Innan du planerar din fest så bör det finnas en bild av hur många gäster som kommer att delta. Men gör detta i god tid. Att hyra båt inför en stor fest är väldigt populärt så det gäller att inte vänta för länge, då riskerar man att bli utan båt. Detsamma gäller dansband. Har du något favoritband som du gärna skulle vilja se spela live på festen (Janders till exempel) så gäller det att boka bandet i riktigt god tid. Man kan egentligen säga att A och O för en lyckad fest är planering i god tid.

 

Slutord

 

Alla gillar självklart inte all sorts musik, men att få en riktig dansbands upplevelse är det få som har klagat på. Det är inte bara på grund av musiken som gör att upplevelsen blir så speciell. Det är också på grund av människorna och stämningen som råder under dagen eller kvällen som det spelas. Att få dansa och roa sig tillsammans med andra människor är något som alla mår bra av. Dansband är helt enkelt bra för både kropp, själ och sinne.