Hur man stränger en gitarr

Om din gitarr har spelat ofta och har sett bättre dagar, kan det inte låta eller kännas rätt. Efter att ha spelat ett tag är ett av de vanligaste problemen du kan stöta på att strängarna börjar slita, lossna, skadas och slitna. Om så är fallet måste du skaffa en ny uppsättning gitarrsträngar.

Även om det inte är särskilt utmanande att stränga en gitarr, kräver det de rätta procedurerna och tillbehören. Dessutom skiljer sig strängning av en elgitarr något från att stränga en akustisk gitarr, vilket vi ska diskutera i den här artikeln. Låt mig nu visa dig hur man stränger en gitarr.

Steg om hur man stränger en gitarr

Vi är på väg att gå igenom en steg-för-steg-guide om att stränga en gitarr. Vi börjar med att diskutera hur man gör sig redo att stränga en gitarr innan vi går vidare till hur man stränger en elgitarr och sedan en akustisk gitarr.

Förbereder en gitarr för strängning

För att vila gitarren måste du först hitta ett städat och fridfullt, avskilt område. Du vill att rummet ska vara tyst för att justera det utan störningar utifrån. Du kommer också att njuta av att platsen är ren och välordnad för att undvika att tappa verktyg.

Nästa steg är att samla alla nödvändiga verktyg. Nya gitarrsträngar, trådskärare, en stränglindare och en stämningsenhet krävs. Naturligtvis kommer dina speciella preferenser och gillar att påverka gitarrsträngarna du väljer.

Nästa steg är att hitta en plats där du kan hålla och stödja din gitarr medan du spärrar den. Det finns specifika gitarrstativ gjorda för detta ändamål, men du kan använda ett mjukt föremål som en handduk istället. Kom ihåg att dessa första steg gäller för akustiska och elektriska gitarrer, det är därför vi har separerat denna del.

Byta strängar på en akustisk gitarr

Efter att ha gjort de preliminära förberedelserna, låt oss vägleda dig genom att vila en akustisk gitarr.

Spänningen på alla strängar kommer först att lossas med hjälp av stämtangenterna. För att slappna av strängarna, snurra moturs alla stämningsnycklar. Gitarrsträngarna kan sedan lindas av från stämstolparna och tas bort.
Du kan sedan använda den lilla inbyggda skåran på strängrullaren för att ta ut var och en av stiften från gitarrens brygga. Efter att ha tagit bort stiften från bryggan kan du ta bort gitarrsträngarna från bryggan. På så sätt kan du ta ut alla sex strängarna.
Sätt kuländan på dina nya snören på snöret och fäst det på brons botten. Placera snöret under stiftet och skjut in det i hålet med bryggstiftets skåra mot ljudhålet. Se till att pluggen sitter åtsittande och i rätt läge genom att dra i snöret med andra handen när du för in det i hålet.
Efter det ska du ta den andra änden av strängen och trycka den genom stämstolpens hål tills den sträcker sig cirka tre tum bortom öppningen.
Nu när gitarrsträngen har dragits åt använd strängrullaren för att göra samma sak för de återstående fem strängarna. Strängarna kan sedan stämmas på lämpligt sätt med en gitarrtuner, och eventuell extra sträng kan tas bort med hjälp av trådskärare.

Hur man stänger en gitarr, elektrisk

Nu när du har lärt dig hur man stränger en akustisk, låt oss prata om att sätta en elgitarr.

För att ge strängarna lite slack, lossa dem med hjälp av stämstolparna. För att klippa av strängarna på din elgitarr, använd trådskärare. Snörena måste ha en viss giv innan du försöker klippa dem; annars kommer de att slå tillbaka på dig.
Du kan ta ut gitarrsträngarna från båda ändarna efter att ha klippt av alla strängar.
Du kan trä din gitarrsträng genom tremolo-håligheten om du äger en Fender-gitarr eller liknande modell. Ersättningsgitarrsträngen ska föras in genom ändstycket under kroppen om det är en jämförbar Gibson eller en jämförbar modell.
Se till att hålen i maskinhuvudena är i linje med gitarrens hals. Stolpens hål måste vara vänd mot halsen för att du ska kunna använda det. När strängen är i hålet, snurra stången med stämnyckeln, så att hålet är parallellt med gitarrens hals.
Se till att det finns tillräckligt med snöre för lindning och stämning – ungefär tre tum. Ta nu tråden och forma den till ett S runt stolpen medan du snurrar den medurs. Snöret kommer sedan att tas och föras runt stolpen och mellan det extra snöret mellan stolpen och muttern, med hjälp av den del av snöret som redan är genom stolpen som en guide. Efter att ha gjort detta, krymp ihop ändarna av strängen, ögla ihop dem och dra åt dem mot huvudet.
Stämnyckeln och strängarna kan nu dras åt med en stränglindare genom att rotera moturs. För var och en av de sex gitarrsträngarna måste du upprepa denna procedur. Du kan nu stämma din elgitarr som du normalt skulle göra i detta skede.