Janders från Umeå

Uppe i Norrland ligger en kommun vid namn Bjurholm, vilken är en av Sveriges minsta kommuner. Här ligger en by som heter Karlsbäck, och det var här det hela började för dansbandet Janders. Det var närmare bestämt år 1965 som bandet såg dagens ljus för första gången. Detta var samma år som Umeå, som ligger ca 6 mil från Bjurholm, blev utnämnd till universitetsstad. Med anstadsvy_apver_umeay_-liten_9182dra ord var detta ett viktigt år för Norrland.

Under 70-talet i Norrland blev Janders väldigt snabbt poppulära. De satte ett publikrekord som håller än idag. I dagens läge håller bandet till i residensstaden Umeå, men de spelar i hela Sverige. Dock blir det även spelningar i Finland, Danmark och Norge. Det händer även att det blir spelningar lite då och då på både Birka Paradise och Viking Line.

År 2013 erbjöds Janders att spela på Gran Canaria, på Playa Del Sol, viket de definitivt sa ja till att göra. Historiken runt bandet är svår att få tag i, det man vet nu är att bandmedlemmarna har varierat lite grann under åren. Grundstommen till bandet verkar vara Peder Halläng på trummor & sång, Mattias Rhenberg på keyboard & sång, Christer Jonsson på Gitarr & sång, samt Daniel Hörnell som spelar både klaviatur och dragspel samt sjunger. Gitarr och sång har även skötts av Peter Qvist och Keijo Perkiö.

Under 2016 bestämde sig Christer för att sluta, vem som ersatt honom har inte uppdagats ännu. Bandet spelar också som trio, då Daniell är pappaledig under 2016. Under denna tid har man haft några inhoppare vid behov.

Vad kan man säga generellt om denna grupp då? Bandet är en grupp glada och positiva killar och spelningarna gör de av ren glädje. Musiken kommer verkligen ur själen i detta fall. De har dessutom släppt några skivor, men det kommer tas upp lite senare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *